Alkoholmonopol

M-ledning vill ha söndagsöppet på Systembolaget

2:20 min

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget. Det är en ny ståndpunkt, inför partistämman i oktober.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Hur ser du på risken att förlorarna, om man öppnar på söndagar, blir alkoholmissbrukarna och deras familjer?

– Det är en latent risk när det gäller alkoholförsäljning överhuvudtaget, och det är därför vi har en reglering av försäljning av alkohol. Men i den här helheten, så bedömer vi ändå att möjligheten för var och en att få bestämma när man själv vill handla, i det här konkreta fallet göra det möjligt också på söndagar, att det känns som ett rimligt steg att ta, säger Gunnar Strömmer.

I dag är det tillåtet för Systembolaget att ha öppet sex dagar i veckan, på lördagar fram till klockan tre på eftermiddagen. Det är riksdagen som fattar beslut om öppettiderna.

Moderaternas ungdomsförbund har länge drivit på för att slopa Systembolagets monopol, så att alkohol får säljas i vanliga livsmedelsbutiker. Ett förslag som Muf inte har fått gehör för hos moderpartiet.

Men på den kommande stämman ser ungdomsförbundet ut att vinna en delseger: partistyrelsen säger alltså ja till kravet att Systembolaget ska få ha öppet på söndagar.

– För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar, säger ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

Om ombuden säger ja blir Moderaterna det första riksdagsparti som som driver frågan om söndagsöppet på Systembolaget. Ett vanligt argument mot att göra alkoholen mer tillgänglig är att konsumtionen - och därmed alkoholskadorna - skulle öka.

– Man kan inte begränsa miljontals svenskars liv, för att en minoritet riskerar att falla snett. Där har vi till exempel sjukvården och socialtjänsten som har ett viktigt arbete. Men jag tycker i grund och botten att man själv och familjen äger det yttersta ansvaret för sitt eget liv, säger Mufs ordförande Benjamin Dousa.