P4 Örebro granskar assistansbranschen

Efter ny dom – assistansbolag behöver inga tillstånd

1:50 min

Assistansbolag som fått sina tillstånd återkallade kan fortsätta bedriva sin verksamhet. Det här är följden av ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen.

Försäkringskassan vägrade att betala ut pengar till en brukare som hade anlitat ett assistansbolag som ansökt om men inte fått tillstånd.

Beslutet överklagades hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen som i våras slog fast att Försäkringskassan inte får neka utbetalning till en brukare på grund av ett olämpligt bolag.

– I praktiken just nu så sätter det Inspektionen för vård och omsorgs tillståndsprövning ur spel, säger Linus Nordenskär som är samordnare på Försäkringskassan

– Brukarna kan få pengar till sitt konto och välja att köpa assistans av bolag som har mist sitt tillstånd.

Försäkringskassan har hittills stoppat utbetalningar och anmält ett 40-tal bolag som inte uppfyller kraven till IVO.

– Merparten av brukarna har valt att stannar kvar och låta bolagen sköta deras assistans, av vilken anledning ska jag inte spekulera i, säger Linus Nordenskär.

Henrik Petrén på branschorganisationen KFO personlig assistans reagerar också på följden av beslutet

– Den här domen öppnar upp för att bolag kan runda hela systemet med tillståndsplikt. Om man på det här enkla sättet så framstår hela systemet som ett slag i luften. Det här måste man komma till rätta med.