Inför Fotbollsfest

Usla arbetsvillkor för VM-byggarna i Qatar

2:05 min

Livsfarligt och med hemska arbetsvillkor. De som jobbar med byggena inför fotbolls-VM i Qatar riskerar sina liv, enligt fackförbundet Byggnads som precis varit där och granskat arbetsplatser.

Byggnads har tillsammans med internationella byggfacket BWI varit på en inspektionsresa i Qatar för att undersöka villkoren för arbetarna som bygger inför VM. Riktigt vidrigt, visar det sig.

– Fotboll ska inte betalas med människoliv. De här förhållandena skulle ingen fotbollsälskare vara stolt över. Vi ser hur många täljer guld på de här arbetarnas bekostnad, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Han berättar om hur han träffat arbetare vid hemliga möten på kvällarna i små lägenheter, eftersom fackföreningar är förbjudna i Qatar.

– Man lever under en ständig hetta. 35, 36, upp till 40 graders värme. Man jobbar sex till sju dagar i veckan, 10 -12 timmar om dagen. Lediga fredagar i bästa fall, men nu när jag träffade en del byggnadsarbetare på kvällar och nätter, vittnade de om att de jobbar sju dagar i veckan eftersom man försöker forcera fram de här arenorna, säger Johan Lindholm.

I Qatar bygger cirka två miljoner utländska arbetare upp arenor och infrastruktur som hotell, vägar och tunnelbanor. Fackföreningarna är förbjudna i Qatar och många olyckor leder till dödsfall.

Migrantarbetarnas pass kan beslagtas, och de kan bli utan lön. Det här har europeiska fackförbund kritiserat tidigare och vissa har fått bättre arbetsförhållanden, säger Johan Lindholm. Men fortfarande är bristerna enorma:

– De sidor man vill visa upp, att man gör skillnad, det sker ju på arenabyggena. Men allt runtomkring, infrastruktur, hotell, hushållsarbete som sker - där är behandlingen inte mänsklig, utan liknande som man behandlar djur. Man bor som djur.

Vad tycker du ska göras för att det ska bli bättre för dem som fortfarande har det dåligt?

– Vi vill se fler inspektioner av arbetsplatser, av arbetarnas boende samt att arbetarnas representanter faktiskt kan agera och sätta stopp om arbetsmiljön är farlig och villkoren inte acceptabla.

– Och så vill vi att migrantarbetarna ska få information och utbildning om sina rättigheter i sina respektive hemländer, innan de åker till Qatar, säger Johan Lindholm, Byggnads.