Paul Andersson (M) om prideflaggning: Man har väl sett en del avarter

3:49 min

Prideflaggan kommer inte mer att hissas på stadshuset i Sölvesborg och det har lett till en konflikt inom Moderaterna. Sophia Ahlin, vice förbundsordförande för Öppna moderater, anser absolut att kommunerna ska flagga med regnbågsflaggan.

 – Vi fördömer så klart detta, säger Sophia Ahlin, som också är ordförande för Karlskrona Pride.

Beslutet är en av punkterna som antogs vid kommunfullmäktige i Sölvesborg i veckan då samstyrets handlingsprogram på lite drygt 200 punkter antogs.

Kommunalrådet i Sölvesborg Paul Andersson (M) förklarar att han inte har något emot hbtq-rörelsen men tycker att prideflaggan förknippas med pridefestivaler:

– Man har väl sett en del avarter. Hundhalsband och piskor, jag har svårt för det.

Han berättar att Moderaterna i Sölvesborg är splittrade men att han tycker det är rätt beslut:

– Jag tycker inte att det är någon allvarlig konflikt.

Men Sophia Ahlin håller inte med:

– Regnbågsflaggan är inte en symbol för någon specifik organisation utan handlar om människors lika värde. Jag hoppas verkligen att moderater står upp för det. Och jag anser att man ska flagga med regnbågsflaggan.

Hon berättar också att RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, samlade in pengar för att köpa flaggor till Blekingekommunerna efter att Karlskrona Pride startade 2013 för att vissa att hela Blekinge står upp för de här värderingarna.

– Att man tar bort den flaggan signalerar ju motsatsen till vad det var tänkt från början, säger Sophia Ahlin, förbundsordförande för Öppna moderater, partiets hbtq-sektion.

Samstyret i Sölvesborg som tagit beslutet att prideflaggan inte får hissas på stadshuset består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Solpartiet.

Även i Ronneby kommun driver Sverigedemokraterna frågan om att sluta använda prideflaggan.