Tio år efter vaccinskandalen - nu krävs skadestånd igen

2:08 min

Tio år har gått sedan vaccinskandalen med Pandemrix då hundratals barn och unga drabbades av narkolepsi. Nu görs ett nytt försök att kräva staten på skadestånd. Advokaten Mats Wikner företräder en majoritet av de drabbade.

Över 600 personer har hittills anmält till Läkemedelsförsäkringen att de drabbats av narkolepsi som följ av influensavaccinet Pandemrix. Omkring 400 har fått godkänt och därmed beviljats ersättning som ligger på max 10 miljoner kronor för varje person som drabbats

Men många har också nekats på grund av sent insjuknande. Enligt reglerna kan drabbade inte få någon ersättning om man inte sökt vård senast 24 månader efter vaccinationstillfället.

Och nu har alltså omkring 430 narkolepsidrabbade och deras anhöriga vänt sig till Justitiekanslern för att försöka få skadestånd på europarättslig grund. Det rör sig både om personer som fått ersättning genom Läkemedelsförsäkringen och personer som fått avslag, säger advokaten Mats Wikner

Samtidigt är det också viktigt att få ekonomisk ersättning. Det säger Margareta Eriksson, vars son Gustav var 14 år när han fick diagnosen.