Klimatforskning

Världens största Arktisexpedition ska frysa fast i ett isflak

2:09 min

På fredag, den 20 september, startar världens största Arktisexpedition någonsin. Mosaic-expeditionen är ett samarbete mellan 19 länder. 600 forskare samt fyra isbrytare deltar.

Hör mer i Vetandets värld!

– Jag är förvånad över att allt gått så bra. Vi har inte behövt skjuta på expeditionen ett eller två år framåt, vilket inte är ovanligt för såna här stora projekt, säger Markus Rex, atmosfärforskare vid Alfred Wegenerinstitutet i Tyskland och den som leder hela expeditionen.

Nu på fredag kväll åker den tyska isbrytaren Polarstern upp till den sibiriska sidan av Nordpolen.

Tanken är att hitta ett stort isflak där skeppet kan frysa fast och sedan under ett års tid driva med isflaket förbi Nordpolen och till slut hamna mellan Grönland och Svalbard. Under tiden byggs en mindre forskarby upp med olika experiment och mätstationer på isflaket.

Det övergripande målet med Mosaic-expeditionen är att förbättra våra nuvarande klimatmodeller som idag bara baseras på uppskattningar av hur väder och klimatet ändras på vintern i centrala Arktis.

Vanligtvis lämnar isbrytarna och forskarna Nordpolen nu efter sommaren innan vintermörkret kommer och den tjocka isen fryser till.

Det unika med Mosaic är inte bara storleken på expeditionen, enligt Markus Rex. Det har heller aldrig gjorts avancerade mätningar av isen, atmosfären, vattnet och ekosystemen i centrala Arktis under ett helt år.

I Arktis sker uppvärmningen mer än dubbelt så fort jämfört med resten av världen. Att förstå vad som ligger bakom den snabba issmältningen - och vad den kommer att få för konsekvenser för vår planet - är bland de viktigaste frågorna just nu för mänskligheten, säger Markus Rex.

Det är detta som gör att så olika länder som till exempel, Tyskland, USA, Ryssland och Kina nu kan samarbeta:

– Alla håller med om att detta är de viktigaste frågorna just nu. Det är klart att jag känner en press för att vi ska leverera våra vetenskapliga resultat. Det är en press som jag hela tiden känner, säger Markus Rex.

Även Sverige är med i samarbetet. Vår isbrytare Oden ska leverera nytt bränsle till Polarstern under våren. Fem forskare från Stockholms, Uppsala och Göteborgs universitet ska med i olika omgångar under expeditionen.

Totalt kommer 300 forskare vara ute på isbrytaren Polarstern i olika perioder under året. Ytterligare 300 forskare inom olika discipliner är kopplade till projektet men kommer inte vara med fysiskt på båten.