Tror Stockholmspolitiker

Efter skjutningarna: Fler kommer vilja lämna gängmiljön

2:06 min

Efter en många skjutningar och mord i Stockholm kommer fler kriminella personer nu vilja lämna gängmiljön. Det tror Jan Jönsson, Liberalerna, socialborgarråd i Stockholm.

Socialborgarråd Jan Jönsson vill att personal från staden därför ska finnas nära gängen för att informera om avhopparprogrammen. Till exempel vid minnesstunder för anhöriga i samband med mord.

– Det kan till exempel handla om att dela ut information på minnesplatser, eller när vi öppnar lokaler för vänner och anhöriga i samband med de här morden. Och genom att sätta upp affischer på tunnelbanestationen och liknande.

Avhopparprogram – för personer som vill lämna en kriminell miljö – drivs av kommunerna, tillsammans med bland annat polisen och Kriminalvården. Framförallt Malmö har senaste året haft hårt tryck på verksamheten. Förra året fick 68 personer hjälp, en ökning mot tidigare år.

I Stockholm har konfliktnivån mellan olika grupperingar eskalerat senaste tiden – och i år har 14 personer dödats och 18 skadats vid närmare 70 olika skjutningar.

Socialborgarrådet Jan Jönsson, Liberalerna, tror att den här situationen nu öppnar för att fler vill ingå i avhopparprogrammen.

– Vi har till exempel sett i Malmö att fler personer inser att det är dom som står näst på tur och behöver hoppa av. Nu börjar tyvärr Stockholm hamna i en situation där det är alldeles för hög nivå på våldet. Det kan också leda till att fler och fler inser att det är dom som står näst på tur och då ökar viljan att hoppa av.

Stockholm har inte varit nog bra på att informera om programmen, enligt Jan Jönsson. Han vill nu att staden blir mer offensiv, och uppsökande, för att komma i kontakt med personer som vill lämna gängmiljön. Till exempel genom att alltså att finnas på plats i områdena direkt efter våldsdåd.

– Där ska vi ta chansen att sprida information om möjligheten att hoppa av. Det har vi inte gjort hittills, utan det har varit mycket attityden att man ska komma själv och välja och söka. Men om man inte ens vet att möjligheten finns så tänker jag att det är svårt att gå till socialtjänsten och säga att jag vill hoppa av.