Krävs pinkod

Nya reglerna: Nu stoppas kortköp med magnetremsa

2:06 min

Från i dag gäller skärpta regler för kortbetalningar och betalningar över nätet. Det är nya EU-direktiv för betaltjänster som träder i kraft för att öka säkerheten.

Det ska inte längre vara möjligt att dra magnetremsan på sitt kort. Vissa kortutställare och banker kommer dock under en övergångsperiod att godkänna signatur om chippet används, däribland Nordea, men annars är regeln att pinkod måste användas.

Du kan också bli tvungen att oftare behöva uppge pinkod när du blippar i en butiksterminal. På nätet kommer det endast vara möjligt att göra betalningar via säkrare lösningar som bank-id eller kortläsare.

Syftet är att göra kortbetalningarna säkrare och minska risken för bedrägerier inom EU.

Men när Ekot frågar i några butiker är det få som känner till de nya reglerna.

Alice Damirjian arbetar på en bokhandel i Stockholm. Hon har inte upplevt några störningar i dag kring betalningar men kände inte till de nya reglerna.

– Vi har fått någon information om det. Ingen av mina kollegor har sagt någonting om att det skulle vara några nya regler, säger Alice Damirjian.

Men informationen om de nya reglerna verkar inte ha nått ut till varken handlare eller kunder, när Ekot frågar runt på stan.

– Nej, jag kände inte till det, säger Linnea Björklund som arbetar på ett konditori i Stockholm.

Majda Nogo är affärsutvecklingschef på Visa i Norden. Hon beklagar om informationen om informationen har varit bristfällig, men att det ansvaret ligger hos kortutställarna.

– Om det har hänt så är det olyckligt, speciellt om det står kunder där som inte kan betala med magnetspår, säger Majda Nogo.

Men att omställningen skulle ställa till några problem tror inte Bengt Nilervall som är betalexpert på Svensk Handel.

– Jag tror inte det här kommer drabba kunderna. Vi är ganska långt framme i Sverige i dag. Jag tror vi är väl förberedda inom detaljhandeln så att det är min förhoppning att det inte kommer bli några större störningar i dagsläget.