Nyval i Israel

Netanyahu kämpar för sin överlevnad

2:13 min

Det är nyval i Israel i övermorgon. En alltmer desperat Benjamin Netanyahu kämpar för sin politiska överlevnad - vinner han inte valet, och skaffar sig immunitet, väntas han ställas inför rätta för bland annat korruption.

Men trots att många israeler är trötta på Bibi Netanyahu, på hans sjaskiga skandaler och alarmistiska utspel, så tyder mycket på att trollkarlen Bibi kommer att lyckas igen.

– Jag skulle vilja ge honom smisk, säger Baruch, en premiärminister får inte låta sig frestas av mutor och gåvor.

Liksom de flesta israeler genomskådar Baruch också Netanyahus valtricks, utspel om att annektera delar av Västbanken, sistaminuten-löften från Trump, toppmöte med Putin och skrämselpropaganda om vänstern, Israels araber och påstått valfusk.

Men även om mästermanipulatören Bibi tänjer sin oumbärlighetsimage till bristningsgränsen, så kan inte Baruch komma på någon bättre än Bibi på världsarenan.

Grönsakshandlaren Zeev säger att Netanyahu är bra, men att hans 28-årige son kastar en mörk skugga över sin far med sitt högerhat på Twitter.

Den twittrande 28-årige sonen Yair har förolämpat handikappade, hånat Israels mördade premiärminister Yitzhak Rabin och hävdat att det inte finns något Palestina eftersom bokstaven P inte existerar på arabiska. Det kan man inte bara vifta bort, säger Zeev, särskilt inte efter att Netanyahus egen Facebooksida i förra veckan gick ut med skrämselbudskapet: Israels araber vill förinta oss.

Opinionsläget i Israel har inte förändrats dramatiskt sedan förra valet i april när Netanyahu inte lyckades bilda regering eftersom hans tidigare vapendragare Avigdor Lieberman satte sig på tvären med sitt krav på en ny lag som skulle tvinga de ultraortodoxa att göra lumpen, ett omöjligt krav för Netanyahu, som gjort sig beroende av de religiösa partierna.

Den sekuläre högernationalisten Lieberman, står fast vid sitt krav väl medveten om att 68 procent av israelerna skulle föredra en koalitionsregering utan religiösa partier. Sedan valet i april, har Liebermans opinionssiffror fördubblats.