Gotland

Ambulanshelikopter besköts med grön laser

1:21 min

En ambulanshelikopter från Gotland som skulle landa på Nya Karolinska i Solna utanför Stockholm besköts under natten med grön laser. En i besättningen träffades i ögat och fick uppsöka sjukvård.

– Helikoptern hade varit på hemväg till Visby och fick då ett nytt uppdrag i Nynäshamn med omnejd, och fick hämta en person där. Sen skulle man transportera den patienten till Karolinska, och det var då man blev beskjuten, säger Cecilia Gustafsson, verksamhetschef på Falck ambulans Gotland till Ekot.

En i besättningen träffades i ögat, säger hon. Man kunde landa helikoptern på Nya Karolinska och överlämna patienten, och därefter fick besättningsmedlemmen vård.

– Enligt uppgift har han fått smärtor i från ögonen och har uppsökt sjukvården efter det. Han blev tagen ur tjänst.

Helikoptern återvände till Gotland och kunde inte ta några nya uppdrag innan besättningen byttes ut. Något som däremot ska ha skett direkt när man landade i Visby. På Falck ambulans ser man väldigt allvarligt på att någon beskjutit helikoptern med laser.

– Det är ytterst allvarligt, dels att vi har folk som jobbar med sjukvård och i ambulanshelikopter som blir skadade. Sen sätter man en transportenhet ur drift. Vi har väldigt få resurser så det kan innebära att sjuka patienter inte får den vård de behöver i tid, säger Cecilia Gustafsson.