Drönarattackerna i Saudiarabien

Tonläget hårdnar efter oljeattackerna

2:15 min

I Mellanöstern skakas regionen av drönarattackerna igår mot bland annat Saudiarabiens största oljeanläggning. Huthirebellerna har sagt att de utfört attackerna men USA anklagar Iran som förnekar inblandning i attacker som kan få konsekvenser långt utanför regionen.

Tjock svart ogenomtränglig rök stiger i pelare från de brinnande anläggningarna i Saudiarabien. Ett oljefält och landets största oljeproduktionsanläggning. Båda ligger i den östra delen av landet, inte långt från Persiska viken.

Den saudiska oljejätten Aramco beskriver oljeproduktionsanläggningen som den största i sitt slag i världen och att den nu åtminstone tillfälligt satts ur spel får konsekvenser, både för Saudisarabiens möjligheter att producera olja och möjligen även på världsmarknadspriset.

Jemens Huthirebellerna var snabba med att påstå sig utfört attackerna men det fanns frågetecken. De attackerade områdena ligger långt från de områden i Jemen som ligger under rebellernas kontroll, det skulle i så fall vara närmare från Iran eller Irak.

I natt anklagade USA:s utrikesminister Mike Pompeo Iran för att ha utfört attacken, i en tweet skriver han att ”trots uppmaningar om nedtrappning har Iran utfört en attack utan motstycke mot världens energiförsörjning. Det finns inga bevis för att attacken kom från Jemen”.

Men några konkreta bevis på att attacken kom från Iran presenterar han inte och Irans utrikesministerium förnekar inblandning och kallar Pompeos uttalande falskt och barnsligt.

Förutom konsekvenserna på oljemarknaden spär attackerna på den redan spända situationen i regionen.

Ökad fientlighet mellan Saudiarabien och USA gentemot Iran och dess allierade har fått många att nervöst hålla andan i väntan på nästa steg i vad som måste beskrivas som en flera månader lång eskalering. Där har verbala hot förekommit liksom attacker mot oljefraktfartyg och oljeledningar.

När det såg ut att stabiliseras med hopp om diplomatiska kontakter och lugnande samtal kom nu en ny kraftig attack som sätter hela spänningen återigen på sin spets. Det är en farlig upptrappning som ingen ännu vet var den slutar.