Oljepriset

Oljeanalytiker: Det här är ett historiskt avbrott

2:02 min

Hälften av Saudiarabiens totala oljeproduktion har satts ur spel efter gårdagens drönarattacker mot två oljeanläggningar i landet. Det här kan få stora effekter på oljepriset, menar analytiker. Anläggningarna, Khurais och Abqaiq, är nervcentrum för flödet av råolja till omvärlden.

– Anläggningarna är jätteviktiga. Det här är centrum i den saudiska oljeproduktionen. Abqaiq är som en hubb, det är dit oljan skickas till de största exportterminalerna. Både på Gulfsidan och en pipeline över till Röda havet, säger Samuel Ciszuk, chefsanalytiker på energikonsultfirman ELS Analysis, till Ekot.

Saudiska myndigheter säger att cirka 50 procent av landets råoljeproduktion har slagits ut av gårdagens drönarattacker. Ungefär 5,7 miljoner fat råolja om dagen. Det här avbrottet, tillsammans med att amerikanska sanktioner gör att knappt någon olja lämnar Iran och Venezuela, kommer att påverka oljepriset, säger Samuel Ciszuk.

Hittills har det som fallit bort från Iran och Venezuela ersatts av Saudiarabien, men nu finns det få som kan ersätta den här typen av olja.

– Det får en stor effekt, för det här är ett historiskt stort avbrott. Nu börjar vi prata om en sju, åtta miljoner fat per dag minus. Ingen annan kan ersätta de här fem miljonerna som faller bort nu.

Kommer det vara märkbart för kunden?

– Det borde det vara.  Framförallt är det ett pålägg på riskpremien. För har den här attacken skett en gång så kan den ske igen. Och det verkar inte, vad vi vet då, finnas några motmedel.

Huthirebellerna i Jemen säger sig ligga bakom attackerna, men USA har pekat ut Iran som ansvarigt. Något som Iran nekar till.

– Huthierna i Jemen har tagit på sig ansvaret, och det är möjligt att det kom från området. Sen måste man fråga sig, vem har hjälpt dem bygga upp kapaciteten under åratal av intensiv bombning från Saudiarabien? Mycket talar för att det är Iran, det är mycket svårt att se att någon annan kunde ha hjälpt dem med det, säger Samuel Ciszuk.

Att skära av oljetillförseln till marknaden på det här sättet tror han är ett sätt för Iran att få USA att förhandla om sanktionerna.

– Trump har redan backat en gång, visat att han inte var beredd att bomba Iran. Här hoppas man väl liksom trycka på ännu mer för att bygga upp en panik på den amerikanska sidan att hitta en lösning.