Oro

Orolig stämning på storbankerna

1:57 min

På kort tid har tre banker fått nya högsta chefer och på både Nordea och Handelsbanken aviserat nedskärningar.

– Det finns en oro hos medlemmarna, och den pågår ständigt. Mycket av den oron består ju snarare av hur ska jag klara jobbet, om det försvinner kollegor och arbetsuppgifterna kvarstår, så beskriver Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius läget.
 
Swedbank, Handelsbanken och Nordea har alla tre nyligen tillsatt nya vd:ar. På både Handelsbanken och Nordea finns det indikationer på nedskärningar.

I Handelsbanken så sa relativt nytillträdda vd:n Carina Åkerström i samband med senaste kvartalsrapporten att det fanns risk för uppsägningar. Och Nordeas nye vd Frank Vang-Jensen sa i samband med presskonferensen för ett par veckor sedan att man skulle se över hela verksamheten.

Ett av de finska fackförbunden luftade under förra veckan sin oro, och menade att upp till 6 000 anställda på Nordea i norden riskerade att bli av med jobbet.

Frank Vang-Jensen var tidigare var vd för handelsbanken, men fick sparken, och under sin tid där, så drev han en centraliseringsprocess.

Enligt aktieanalytikern Andreas Håkansson på Danske Bank, som följer banksektorn, drar sig Frank Vang-Jensen inte för obekväma beslut