KOSTAT MILJONER

Digitala skolplattformar skrotas efter kritik

2:26 min

Flera digitala skolplattformar som används av lärare och föräldrar runt om i landet tvingas nu bytas ut. I flera fall har systemen kostat kommuner hundratals miljoner, men kritiken från föräldrar och lärare har varit så pass massiv att flera nu alltså måste skrotas.

I Stockholm har Skolplattformen kritiserats länge, där pågår just nu en utredning.

– Det är väldigt frustrerande. Jag har aldrig lyckats använda Skolplattformen utan att få ett teknisk problem eller misslyckas med en inloggning. Många gånger har jag inte fått upp någon information överhuvudtaget. Och då har jag fått gå tillbaka till att prata och mejla med lärare, vilket lett till merarbete för dem, säger Stefan Cronert, som har två barn i Stockholms skolor.

De senaste åren har flera kommuner i Sverige gått över till digitala skolplattformar. Meningen är att på ett smidigare sätt hantera och dela information om elevers skolgång med föräldrar. Här finns schema, lärarens veckobrev till vårdnadshavare, betyg och omdömen, bland annat. Men på flera håll har kritik riktats från vårdnadshavare och lärare.

De digitala skolplattformarna – som inte sällan kostat miljontals kronor att utveckla och drifta – har visat sig ha säkerhetshål, de är inte användarvänliga och har skapat stora problem för föräldrar, elever och skolpersonal.

Flera kommuner, bland annat Göteborg, Kalmar och Umeå har efter kritik den senaste tiden beslutat att skrota de nuvarande systemen man använder och ska i stället gå över till nyupphandlade digitala informationskanaler. Även Kristianstad har gjort det här tidigare.

I Stockholm har skolborgarrådet nyligen beslutat att den starkt kritiserade Skolplattformen ska utredas. Detta efter att en förälder slagit larm efter att han råkat komma över känsliga uppgifter om andra skolbarn. Johanna Engman är it-direktör i Stockholm.

– Det är alltid allvarligt när vi har brister i våra system och man kan komma åt information som man inte ska komma åt, säger Stockholms it-direktör Johanna Engman.

Kommer Skolplattformen att vara kvar i Stockholms stad såsom det ser ut nu?

– Som det ser ut just nu så kommer den att vara kvar, men skolborgarrådet har ju initierat en utredning som ska se över Skolplattformen. Och då får vi avvakta och se vad den säger.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bevakar digitaliseringen av skolan i Sveriges kommuner och håller med om att skolplattformarna inte riktigt håller måtten än. Mikael Svensson på SKL menar att det är komplexiteten i flera olika system, som ska fungera under samma plattform, som gör att det blir problem för användarna.

Hela den här branschen befinner sig i en upplärningsprocess, menar han. Och då måste det tyvärr kosta pengar initialt.

– Digitaliseringen tror jag initialt alltid kommer att kosta. Det ligger nog i sakens natur, och det tror jag alla är medvetna om i dag. Men med mognad så kommer det att kosta skattebetalarna mindre. Och det kommer bli effektivare, definitivt effektivare, säger Mikael Svensson på SKL.

I Göteborg har kommunen beslutat att skrota den plattform som använts där i tio år, efter kritik från vårdnadshavare. En ny upphandling är på gång just nu, säger enhetschef Tina Strand.

– Det är den del som kallas Hjärntorget som ska upphandlas och ersättas. Så det är utmaning, men inte omöjligt.

Tror du det kommer att bli bra den här gången?

– Det måste bli bra, säger Tina Strand.