VINTERSPORT

Öberg och Kalla med Miun på träningsläger: Helt ny erfarenhet

2:27 min

Sveriges längd- och skidskyttelandslag har kamperat ihop i Frankrike – med siktet inställt på kommande OS.

– Jag har ju aldrig varit på något höghöjdsläger tidigare. Det här är en helt ny erfarenhet för mig, säger skidskyttets storstjärna Hanna Öberg till Radiosporten.

Om drygt två år avgörs OS i bergen utanför Peking, på 1 800 meters höjd. Just på den höjdnivån, i Pyrenéerna, ligger Font Romeu. Där har ovanligt nog de stora profilerna i två stora snösporter tränat samtidigt.

Längdskidåkarna åkte hem i helgen efter sitt tre veckor långa läger. Hanna Öberg och de andra i skidskyttelandslaget har klarat av den första veckan och har två veckor kvar i denna ort där för övrigt Martin Fourcade växte upp och formades till världsstjärna.

Font Romeu är platsen där också vetenskapliga rön samlas in av forskare från Vintersportcentrum i Östersund. Även Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har finansierat detta projekt, som ska fortsätta även kommande år.

– Det har varit fantastiskt fina dagar här. Min kropp är ju inte alls höjdpositiv men det är viktigt att stressa kroppen och få fram intressanta värden, säger Charlotte Kalla, som ändå inte vill lova att hon finns med och tävlar i ytterligare ett OS 2022.

På lägret har också en lång rad andra längdskidåkare funnits på plats, dock inte revbenskadade Stina Nilsson eller nyligen förkylda Frida Karlsson.

I senaste OS tog Sverige hela 14 medaljer. Frågan är om höstens långa höghöjdsläger har satt viktiga frön för en ny succé i nästa OS.