Ny studie: Ljudböcker fungerar som mänskligt sällskap

2:27 min

En av de främsta anledningarna till att människor lyssnar på ljudböcker är för att få sällskap av personen som läser.

Det visar en ny rapport från Handelshögskolan i Stockholm i samarbete med Förläggareföreningen. Andra orsaker till lyssning av ljudböcker, visade sig mindre viktiga än de hade väntat sig.

– Det var förvånande att faktorer som "multitasking" och att lyssning av ljudböcker skulle vara mindre kognitivt krävande än läsning inte var statistiskt signifikanta i vår studie, utan det var behovet av mänskligt sällskap, säger Alice O'Connor, en av rapportförfattarna.

När det gäller digitala ljudbokstjänster, och varför man väljer att prenumerera på en sån, lyftes valbarheten fram som viktig i studien. Om du inte gillar en ljudbok du har påbörjat är det lätt att byta till en annan eftersom du inte betalar per bok utan en fast månadskostnad. Det tror Alice O'Connor är ett beteende som kan förändra litteraturen på sikt.

– Till exempel kanske författare lägger mer vikt vid att introduktionen av ljudboken ska vara spännande så att man fångar lyssnarens uppmärksamhet.

Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan och medförfattare till rapporten, tror att ljudboken som format kommer utvecklas till det positiva under de kommande åren.

– Jag tror att det tar ett tag innan ett format sätter sig. Jag tror det kan utvecklas en typ av kvalitetslitteratur som är anpassat till alla förutsättningar i det här formatet. Till exempel poesi skulle vara intressant att utveckla mer i ljudboksformat.