Mat

Tio år gamla livsmedel – butik i Storlien tvingas stänga

2:59 min

Livsmedelsbutiken Storlien Handel i Åre kommun tvingas stänga efter att tio år gamla livsmedel, avfall, skadedjur och bristande rengöring konstaterats.

Det var efter ett tips om livsmedelsfusk som kommunen gjorde en inspektion där flera brister kunde konstateras. "En fara för människors liv och hälsa", skriver kommunen på sin hemsida.

Flera livsmedel hade passerat bäst före-datum, vissa med tio år och åtalsanmäler kommunen butiken.

 – Man har påträffat skadedjur i samtliga lager. Det handlar om insekter och mjölbaggar och stora mängder avfall. Och sedan var det de här produkterna som man såg inte uppfyllde lagstiftningen gällande märkning. Bland annat hittade man stora mängder lamm, över ett ton. Det är ganska allvarligt, säger Daniel Fackel, miljöchef på Åre kommun.

Samhällsbyggnadsnämnden konstaterade även att verksamheten sysslade med ommärkning och ompaketering av livsmedel, något som åklagare nu utreder.

– Det är mycket allvarligt. Vi konsumenter måste kunna se ursprunget och vad det är för varor vi äter. Fuskar man med det så vet inte vi vad vi stoppar i oss, säger åklagare Catharina Kjelsson, som utreder ärendet.

Hon säger att det kommer bli en lång och omfattande utredning.

Butiken är nu tillfälligt stängd. Kommunen har också omhändertagit livsmedel.

 – Vi har inte sett något liknande i vår kommun tidigare, säger Daniel Fackel.

P4 Jämtland har varit i kontakt med ägarna som avböjer att kommentera den uppkomna situationen.