Ryssland

Långa fängelsestraff mot misstänkta demonstranter

2:15 min

Långa fängelsestraff fortsätter att delas ut i Ryssland kopplat till sommarens demonstrationer som hölls för demokrati och mot politiska fångar. Nu har en ung skådespelare dömts till 3,5 års fängelse efter att polisen hårdhänt grep honom på gatan nära en demonstration.

Fyra kravallutrustade ryska poliser går genom en folksamling. Man ser en ung man strosa runt med mobilen i handen och se sig omkring. Två av poliserna kastar sig plötsligt över honom. Den unge mannen och en polis faller, de andra poliserna kastar sig över honom, slår honom med batonger, sedan släpas han iväg, med armarna låsta på ryggen. Det är folk på gatan, många filmar.

Han heter Pavel Ustinov och är en ung skådespelare. Han säger själv att han bara väntade på en kompis utanför tunnelbanan. Det här hände den 3 augusti, en demonstration pågick den dagen till stöd för de som gripits tidigare under sommaren.

Polisen grep då ytterligare runt 1 000 personer. Nu har Pavel Ustinov dömts till tre och ett halvt års fängelse för våld mot tjänsteman. En av poliserna ska, enligt åklagaren, ha fått sin axel vriden ur led. Att våld utövas mot polismännen går inte att se spår av på filmklippen.

Utredningen har också kritiserats av människorättsorganisationer, bland dem Memorial som pekar på att åtalet bygger på två polisers vittnesmål, utskrifter av dem stämmer på pricken med varandra.

Domen mot Pavel Ustinov är bara en av flera fängelsedomar efter sommarens demonstrationer i Moskva. En kille fick tre år i fängelse för att ha slagit på en polishjälm, ytterligare en tre och ett halvt år för att ha puttat en polis och kastat en papperskorg.

– Jag var redan från början chockad över orättvisan i allt som har hänt. En kille som aldrig varit i ett slagsmål i hela sitt liv, det är oerhört smärtsamt, det säger Pavel Ustinovs mamma Tatjana till nyhetsbyrån Reuters.