Efter krisen

Grekland vill betala av lån i förtid

1:35 min

För några år sedan var det många som ifrågasatte om Grekland skulle ha möjlighet att betalat tillbaka de pengar som landet fått i stödlån under krisen. Men nu ansöker Grekland i stället om att betala tillbaka delar av skulden i förtid.

Den grekiska regeringen har ansökt om att få betala tillbaka 2,9 miljarder euro till Internationella valutafonden IMF i förtid, runt en tredjedel av landets totala skuld till IMF. Anledningen är ett Grekland nu har ett så pass mycket högre förtroende på marknaden att det helt enkelt är väldigt dyrt att fortsätta betala ränta på nödlånet från IMF.

För närvarande betalar Grekland en ränta på 4,91 procent på IMF-lånet, medan exempelvis räntan på Greklands tioåriga statsobligationer är klart under två procent.

Nu är det upp till Greklands andra långivare – till vilka Grekland har en klart större skuld än till IMF – att avgöra om Grekland får betala av IMF-lånet i förtid. Och från den största långivaren, Europeiska stabilitetsmekanismen ESM, har det hittills kommit positiva signaler.

Greklands statsskuld är fortfarande enorm, 180 procent av BNP, och även om landet är ute ur åtstramningsprogrammen är man fortfarande under övervakning av internationella institutioner.

Den grekiska regeringen lobbar nu också för att få tillåtelse att slippa det årliga överskottsmålet på 3,5 procent av BNP som landet ålagt sig att uppnå. I stället ska pengarna användas till att få fart på ekonomin, regeringen.