#srfrukost

Frukostseminarium 17 september: "Det som måste fram"

60 min

17 september arrangerades Sveriges Radio frukostseminarium om grävjournalistik. Lyssna på hela samtalet med företrädare från Kaliber i P1, GP, HD/Sydsvenskan och Norran här.

Det finns berättelser som aldrig skulle komma fram om det inte vore för den grävande journalisten. Att någon undersöker och rapporterar om missförhållanden och orättvisor som annars inte skulle avslöjats är viktigt för demokratin. Men vilka redaktioner är det som kan satsa på grävande journalistik i dag? Är det okej att lägga mycket tid på en granskning som inte blir något? Dessa och många andra frågor om läget för grävjournalistiken i Sverige diskuterades av paneldeltagarna.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö hälsade välkommen

Seminariet inleddes med en diskussion mellan moderator Erik Blix och Michael Verdicchio från Göteborgs-Posten som bland annat granskat djurrättsorganisationer och Nordiska motståndsrörelsen. Han tilldelades Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden 2019 för sina granskningar om religiösa friskolor.

Panelen:
Annika H Eriksson, redaktör och samordnare Kaliber, Sveriges Radio
Jenny Petersson, grävreporter, Norran
Jessica Ziegerer, HD/Sydsvenskan. Reporter och redaktör för grävnavet
Michael Verdicchio, grävreporter Göteborgs-Posten

Hashtag: #srfrukost

Läs också Cilla Benkös debattartikel om journalistikens villkor och utmaningar för grävjournalistiken som publicerades i  Expressen.