Budget 2020

Alla pojkar ska erbjudas HPV-vaccin

1:34 min

Från och med nästa höst ska HPV-vaccination för pojkar införas i hela landet. Det beräknas förebygga upp till 130 cancerfall per år. Förslaget ingår i budgeten som presenteras i dag.

– Pojkar kan också smittas. det var en kunskap som man inte hade 2010 när man införde vaccination för flickor. Nu har vi fått ett ännu bättre kunskapsläge, säger socialminister Lena Hallengren.

Sedan 2010 har flickor fått HPV-vaccin för livmoderhalscancer, men nu ska även pojkar vaccineras och det är för att förebygga cancer i svalg, penis och anus.

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren.

Kostnaden för att även erbjuda alla pojkar HPV-vaccinering är 56 miljoner kronor nästa år.

När allmän vaccinering för flickor infördes 2010 bedömdes inte behovet finnas att även pojkar skulle behöva vaccineras, men nu finns det kunskap och ett underlag från Folkhälsomyndigheten som visar att det skulle förebygga mellan 120 och 130 cancerfall per år.

Finansminister Magdalena Andersson säger att det är landstingen, det vill säga regionerna, som kommer att se till att HPV-vaccineringen för pojkar kommer igång.

– Vi löser den här frågan nu i den här budgeten och det innebär att det här kommer att kunna införas under hösten 2020.

Rättelse: Det heter Folkhälsomyndigheten, i inslaget nämns det tidigare namnet Folkhälsoinstitutet.