Budget 2020

Målet om EU:s lägsta arbetslöshet borta

1:56 min

Det var Socialdemokraternas stora löfte – EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men när budgeten för 2020 i dag presenteras är arbetslöshetsmålet skrotat och i stället för en topplacering så ligger Sverige på 22:a plats av de 28 EU-länderna.

– Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska åt full sysselsättning. Det mina vänner, det är socialdemokratisk politik, sa Stefan Löfven på den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg 2013.

Målet har stått fast, och finansminister Magdalena Andersson har försvarat det, även när arbetslösheten gått upp.

– Det kommer naturligtvis att krävas större insatser, för att nå det målet, det kommer att vara mer utmanande än det var tidigare.

När vi nu närmar oss 2020 så visar EU:s eget statistikorgan Eurostat att utvecklingen av den svenska arbetslösheten jämfört med de bästa EU-länderna har gått åt fel håll sen 2014. Sverige ligger i dag på plats 22 av EU:s 28 medlemsländer.

Målet togs bort i samband med regeringsförklaringen som hölls i januari i år.

– Förutsättningarna är förändrade, dels så styr vi nu på en budget som har beslutats av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, och dels så har vi en överenskommelse mellan fyra partier, och just nu är vi inne hur den ska genomföras och tolkas, sa dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Arbetslösheten spås öka något och bli 6,4 procent nästa år. Tjeckien som ligger på första plats har nu en arbetslöshet på 2 procent. Så här säger nu finansminister Magdalena Andersson om varför målet togs bort:

– Det försvann i samband med att vi fick en ny budget, och det är inte med i januari-avtalet.

Lägst arbetslöshet i EU har nu Tjeckien med två procent. Hade det varit möjligt för Sverige att nå dit?

– Det är en hypotetisk fråga, men däremot att ha det målet under förra mandatperioden det var ju liksom en bra, det var en bra styr-åra för politiken, säger Magdalena Andersson.