RECENSION – LITTERATUR

Självmordsbenägna säljer sig för att utföra terrordåd i Juli Zehs nya roman

2:24 min

I den tyska författaren Juli Zehs nya roman befinner vi oss i Tyskland någon gång kring 2030. Ett högernationalistiskt parti har makten, FN håller på att upplösas och folket anpassar sig långsamt.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Människor som vill ta livet av sig - kan man inte köpa dem för att utföra terrordåd? Jo i alla fall i Juli Zehs nya roman "Tomma hjärtan".

Vi befinner oss nånstans i slutet av tjugohundratjugotalet, högernationalister har sedan några år tagit över i Tyskland, FN är på väg att upplösas och Britta driver företaget Bron tillsammans med Babak. De erbjuder "...egenvårdshantering, livscoaching och egopolering" allt enligt den diskreta skylten på företagets dörr.

Men allra mest användning har Babka och Britta av de kunder där själen inte riktigt går att polera - nämligen de som verkligen har bestämt sig för att ta livet av sig.

För det är hela idén med detta företag, bakom fasaden där man botar självmordsbenägna, så sållar man också ut de där ingen terapi biter, de som är verkligt "hardcore" bestämda på att ta sitt liv. Och Bron går grundligt tillväga, till och med tortyrmetoden waterboarding används för att se om inte klienten mjuknar och väljer livet.

Varför då allt detta omak? Jo, därefter säljer man klienterna till de som vill ha terrordåd utförda. Från vänster och miljögrupper till höger och islamister. På så sätt tjänar företaget pengar och terrordåden blir långsamt mer kontrollerbara när organisationerna inser att det är effektivast att vända sig till Bron med sina önskemål.

Juli Zehs framtidsdystopi är alltså en omvänd version av Houellebecq "Underkastelse", Houellebecq förutspådde ju ett Frankrike styrt av Muslimska brödraskapet, här är muslimerna utstötta ur samhället. Men även Juli Zeh visar hur relativt lätt man kan anpassa sig och leva vidare, bara man acceptera vissa nya spelregler.

Boken är sömlöst och smidigt översatt av Christine Bredenkamp. Men till skillnad från Underkastelse så är "Tomma Hjärtan" mer av ett smart upplägg, en vass idé om hur obehagligt skruvad en framtid kan se ut.

Jag läser fort, roas av infallen men glömmer den långt snabbare än vad jag kunde glömma Houellebecq dystopi.