Prylarnas Pris

Elbilar riskerar skapa stora miljöproblem

2:20 min

Elbilen pekas av bilföretagen ut som en lösning på klimatkrisen Men en satsning på elbilar riskerar att skapa andra stora miljöproblem. I de nya elbilarna går det åt mycket mer så kallade jordartsmetaller än i bensinbilar. Ekots granskning visar att utvinningen av de här metallerna orsakar svåra föroreningar där de bryts.

Jag tittar på vattnet som rinner ner mot dammen. Det är en brunsvart sörja, det luktar illa och det kittlar i halsen. Vattnet jag tittar på kommer från en fabrik som utvinner jordartsmetaller nära miljonstaden Baotou i inre Mongoliet i  Kina.

85 procent av jordartsmetallerna bryts i Kina. Vattnet rinner ut i slaggdammen Weikuang dam. Dammen och det närliggande området är kraftigt förorenat. Det svider i halsen och i ögonen.

En bit norrut ligger världens största gruva för jordartsmetaller. Där bryts framförallt metallen neodym som är särskilt viktig just för elbilsindustrin. Slaggen, som företaget som bryter jordartsmetallerna under årtionden dumpat i dammen, innehåller bland annat det radioaktiva ämnet torium.

80-åriga Mr. Shou bodde tills nyligen i en av byarna nära dammen. Enligt honom har många i området blivit sjuka av föroreningarna.

– Ja, många, många har blivit sjuka. Och om man blev sjuk var det cancer.

Var det många som dog?

– Ja, många.

Kinesiska officiella rapporter visar på en ökad dödlighet i byarna kring dammen. Någon definitiv koppling till föroreningarna har inte bevisats, men kraftigt förhöjda nivåer av radioaktiv strålning har mätts upp i området.

Ekots granskning, som bygger på intervjuer med källor som har mycket god insyn i den kinesiska jordartsindustrin och som stöds av flera vetenskapliga rapporter, visar på allvarliga miljöproblem i de allra flesta gruvor som bryter jordartsmetaller i Kina.

Det är en bild den kinesiska regeringen inte vill ska komma ut och att prata öppet om de problemen i Kina kan vara farligt.

Bybor i en annan del av landet protesterar mot föroreningar från brytningen av jordartsmetaller där. Demonstrationerna slås ner med våld av polis. De slår med sina batonger.

En expert, som av rädsla för repressalier inte vill ställa upp med sitt namn, säger att i så mycket som 90 procent av gruvorna riskerar farliga kemikalier, som används i brytningen att förorena dricksvattentäkter som försörjer miljontals människor med vatten. Och lokala myndigheter gör inget för att stoppa föroreningarna.

– Det finns ingen kontroll över hur grundvattnet påverkas, säger experten.

Följ vår granskande serie Prylarnas pris om hur våra vanligaste prylar påverkar klimatet och miljön.