Boktips i Morgonskiftet

Boktipsen i Morgonskiftet kommer både från våra medarbetare och från er lyssnare. Här är de boktips som vår reporter Björn Jansson gett hittills.

I det här ljudbokstipset så möter vi en röst som inte går att ta miste på, en berättare som tar ut svängarna. Boken är Fritiof Nilsson Piratens ”Historier från Färs”, där en av huvudpersonerna är den enögde slaktaren Hans Immanuel Klerk.

Det är inne med fantasy för barn just nu, och för de större finns ju Harry Potter och Narnia. Men för de lite mindre barnen, de som är fär små för Harry Potter, så har det kommit ut en serie på fem böcker om Spiderwick. Vättar i väggen heter en av dem, som Tomas Bolme läst in.

Numera kommer många böcker ut nästan lika snabbt på ljudbok som i vanlig bokform och de säljer allt bättre. En bok som blivit aktuell på senare tid är Häxan och Lejonet, av C S Lewis, där ett klädskåp är inträdet till en ny fantastisk värld.

Nattens grymma stjärnor heter boken som Katarina Ewerlöf läst in. Det är Kjell Erikssons sjätte deckare med kriminalinspektör Ann Lindell och Uppsala-polisen. Och den här gången är Ann Lindell riktigt illa ute.

En av förra seklets mest omskrivna mordhistorier är ”de sydowska morden”. Boktipset denna gång handlar om Helena Henschens bok, ”I skuggan av ett brott”. Den 7 mars 1932 inträffade det som kom att kallas ”de sydowska morden” och den dagen förlorade Helena Henschens mamma sin familj. Mördaren var mammans egen bror, som sen tog sitt och sin unga hustrus liv. Katastrofen kom att kasta en mörk skugga över de efterlevandes hela liv. Och nu vill Helena Henschen veta vad det var som hände i hennes mammas familj. Irene Lindh läser ur boken ”I skuggan av ett brott”.

Den här gången handlar boktipset om en barnbok som inte liknar nån annan. En tokig pappa står i centrum. Loranga heter han, och när Björn Kjellman läser Loranga, Masarin och Dartanjang så är allt möjligt.

En bok som många läst och berörts av är ”Ro utan åror”. Det är Ulla-Carin Lindquists berättelse om när hon drabbades av sjukdomen ALS, och hennes tillvaro förändrades. Nu finns den också som ljudbok. Lena Endre läser Ro utan åror.

Dagens bok är ingen pocket. Den är större och hårdare. Men priset ligger under det man betalar för en pocketbok. Och det är en barnboksklassiker.

Det är en thriller där inte ett enda mord begås. Men spänningen är ändå större än i de flesta deckare.

Dagens bok är utgiven på ett av Sveriges minsta förlag, och det är en bok om kärlek.

Vill du ha mycket att läsa? Tipset är Fredrik Ekelunds tjocka pocket med namnet Sambafotboll.

Kärlek och våld ska det handla om. Det här är en sann historia som börjar i paradiset men med kärlekens hjälp förvandlas till ett helvete.