Kolinlagring allt viktigare åtgärd för att rädda klimatet

2:05 min

Att öka kolinnehållet i matjorden är en viktig åtgärd för att rädda klimatet, och något som alla som odlar borde försöka göra, tycker småbrukaren Anders Persson i Söderhamn.

–  Vi måste bygga matjorden igen, hjälpa den här planeten att öka kolinlagringen, tillföra organiskt material, stödja mikrolivet, så att man får en långsiktig kolinlagring, säger han.

Här i länet är kolinlagring ingen stor fråga, eftersom bönderna är ganska få och det är gott om vallodling som fungerar som kolsänka. Men det kommer att bli viktigare i framtiden, säger John Andersson, utredare på Jordbruksverket.

– Just nu diskuteras ju i EU att vi ska förändra jordbrukspolitiken. Det är en ny programperiod som börjar 2021, och då tror man att kolinlagringen kommer att bli viktigare för det är en stor fråga för klimatet.

Anders Persson började läsa på när han drabbades av klimatångest i samband med hans son föddes. I dag leder han kurser i Söderhamn för småbrukare och både på kurserna och i hans egna potatis- och grönsaksodlingar handlar mycket om att skapa djupare och bördigare matjord som binder kol.

– Det finns många sätt. Det jag jobbar med framför allt är att med växter och rötter dra ner koldioxid långt ner i jorden där kolet stannar länge.

Är jorden riktigt bra och saknar plogsula kan en vanlig morot få rottrådar som sträcker sig 1,5 meter ner i jorden, säger Anders Persson. Men det är inte enkelt:

– Jag har full förståelse för lantbrukare som odlar i större skala att det är svårt att omsätta i praktiken, men vi måste jobba tillsammans och hitta nya lösningar. För jordbruket är ingen färdig uppfinning. Vi befinner oss kanske i en ny jordbruksrevolution.