#GirjasMotStaten

SSR om statens yttrande: Man blir ju bestört

3:56 min

Under tisdagens Girjasförhandlingar i Högsta domstolen citerade staten en närmast rasistiskt syn på samerna från 1800-talet. Det ställer sig Svenska samernas riksförbund, SSR frågande till.

- Jag har svårt att se vad man anser att det ska tillföra som är så pass viktigt att man måste sitta och läsa upp de här texterna, säger Åsa Larsson Blind, ordförande i SSR.

Idag avslutar staten sin sakframställning i målet mot Girjas sameby angående rätten till småviltjakt och fiske i Gällivarefjällen.

Ett av avsnitten i sakframställningen handlar om regleringen av renbetet. I samband med det lyfte statens advokat Hans Forssell fram arbetet med renbeteslagen 1886, och citerade Knut Olivecronas yttrande från förarbetet med lagen från 1884:

De folkstammar vilka icke vilja lämna nomadlivet måste med nödvändighet stanna på en lägre kulturgrad och giva vika för de mera civiliserade bofasta stammarna, innan de efter ett tynande liv utdö.

Girjas samebys ordförande Matti Berg-Blind reagerade starkt på att förarbetet lyftes fram och det gjorde även Åsa Larsson Blind.

- Man blir ju bestört. Alla vet om att de här texterna finns, men staten har sagt att man inte längre stödjer dessa uttalanden. Då förstår jag inte varför man lägger vikt vid och trycker på dem i en rättsprocess, säger Larsson Blind.

Sameradion & SVT Sápmi har sökt Justitiekansler Mari Heidenborg, som företräder staten i målet.

Vi ville bland annat fråga vilken betydelse Olivecronas yttrande har för Girjasmålet.

Men JK vill inte svara på några frågor så länge förhandingarna pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio