Ska rädda marina djur

Spöknät ska fiskas upp med hjälp av ny app

2:29 min

Det finns goda chanser att få upp extra många spökredskap i år, i samband med hummerfisket som börjar på måndag. För nu lanseras en ny webbsida där fiskare kan rapportera övergivna nät och tinor.

– Vi brukar tappa ungefär tio hummertinor per år. Det vanligaste är att en snabb båt kör in och fastnar i en lina, kapar den och sticker därifrån, säger Skepparen Lasse Englund.

Många fiskar, fåglar och andra marina djur mister livet helt i onödan när de fastnar i herrelösa nät och burar. Den som tappar till exempel en hummertina kan nu med hjälp av appen Ghost Guard, markera platsen med sin mobil, och sedan kan tinan fiskas upp av lokala dykare

Paul Hultsbo är med  i gruppen Divers Against Ghost Nets i Göteborgs norra skärgård, och de har redan börjat samarbeta med lokala fiskare.

– Vi har ju stött på spökfiskande redskap under alla år,  men fick nog till slut. Nu försöker vi hitta en metod att få upp dem på ett säkert och enkelt sätt, säger Paul Hultsbo, som också efterlyser mer koll från myndigheternas sida.