Säkerhetspolitisk fråga

Kapplöpning mellan energiprojekt i Europa

2:04 min

Gas har blivit allt hetare säkerhetspolitisk fråga. I norra Europa pågår just nu en kapplöpning mellan olika energiprojekt. USA , Polen och Baltisk stater försöker stoppa en ny gasledning från Ryssland till Tyskland, samtidigt ser det nu ut som att en ny gasledning från Norge, kommer att byggas; en ledning, som dragen till Polen, förändrar hela energimarknaden i Östeuropa, säger Tomasz Dabrowski, statssekreterare för energidepartementet i Polen.

– Den norska gasen gör oss fria från rysk gas och ryska politiska påtryckningar, säger Tomasz Dabrowski, polsk statssekreterare på besök i Stockholm.

Polen har länge försök intressera sina grannar för projektet. I 20 är har diskussionerna pågått. Nu är det bara den svenska regeringen kvar, som ska ge klartecken, ledningen går över svensk ekonomisk zon i Östersjön. Om några veckor kommer besked.

Ledningen, Baltic Pipe blir 90 mil lång och kapaciteten är en femtedel av den mer omdiskuterade Nordstream 2, en gasledning som nu byggs mellan Ryssland och Tyskland, men den norska gasen är tillräcklig för försörja både Polen och delar av Baltikum.

Det är ett säkerhetspolitiskt argument som fått EU-kommissionen i Bryssel att sanktionera projektet.

Samtidigt har det varit stora protester i Danmark: "Varför bygga infrastruktur för fossil energi i en tid när alla länder måste drastiskt minska sina utsläpp av växthusgaser", har många undrat.

Men ledningen innebär kraftigt minskade utsläpp, säger Dabrowski.

–  För Polens del innebär det att vi kan stänga kolkraftverk. Luften i städerna blir renare och koldioxidutsläppen minskar. Dessutom kan gasen komplettera vindkraft och solenergi.

2022 hoppas den polska regeringen och konsortiet bakom projektet att ledningen är klar. Det är samtidigt som Polens gasavtal med Ryssland går ut.