Beskylls för attack

Iran varnar för krig

1:58 min

Irans utrikesminister Zarif varnar för att en attack mot landet kommer att leda till fullskaligt krig. Det sa han i en intervju med amerikanska CNN i dag.

Ett fullskaligt krig. Det är utrikesminister Zarifs skarpa varning till USA och Saudiarabien om någon av dem skulle gå till attack mot Iran.

– Vi vill inte ha ett krig, men vi kommer inte att tveka att försvara oss, säger Zarif.

Uttalandet är ett slags svar på USA:s utrikesminister Mike Pompeos kommentarer de senaste dagarna när han sagt att attacken mot Saudiarabiens oljeproduktionsanläggning var en krigshandling och att Saudiarabien har rätt att försvara sig.

Saudiarabien presenterade igår vad man kallade för bevis för att det var Iran som låg bakom attacken, något Iran förnekar. Saudierna ljuger sa Javad Zarif.

Iran antyder i stället att det var illa utrustade houthirebellerna som låg bakom attacken, något resten av världen tvivlar starkt på att de skulle ha kapacitet till.

Men när det gäller risken för krig, sa Javad Zarif – med nästan ett stänk av uppskattning i rösten – att han inte tror att Donald Trump vill ha krig.

– Han varit föremål för påtryckningar men vägrat, och även om jag inte håller med honom så är detta ett klokt beslut, säger Javad Zarif.