Ny utställning

VR-besök i flyktinglägers vardag

2:23 min

”Shelter – virtuell flykt till verkligheten” på Tom Tits Experiment i Södertälje visar vardagslivet i flyktingläger med hjälp av Virtual Reality.

– Man ska känna hur det är, inte när det är katastrof utan när första hjälpen har hänt och det har lugnat ner sig lite och man kommer in i en vardagslunk ändå och någon form av normalitet infinner sig, säger utställningens producent Jonas Kellagher.

Genom VR-glasögonen bjuds jag in till verklighetens vardag i tre flyktingläger. Till matlagning under bar himmel i Lombok, i jordbävningshärjade Indonesien. Till barberaren som har dörren öppen mot gatan där det kör bilar och cyklar, i Za'atari-lägret i Jordanien. Till en skola i Bidibidi-lägret i Uganda, där barnen skriker i kapp när läraren ställler en fråga.

Men jag är inte riktigt en fluga på väggen – människorna jag tittar på, tittar också på mig.

– Filmerna är inspelade med en 360-kamera, det ser ut som en boll med sex kameror i alla möjliga vinklar på ett stativ, säger regissören av Shelter, konstnären Jesper Wachtmeister:

– Det blir ju många barn som är jättenyfikna, inte minst när vi filmade med drönare, då var det jättemånga som undrade vad vi höll på med.

Arkitekter utan gränser står bakom den här utställningen där tre olika sorts nödbostäder visas upp i filmerna: tält, traditionella lerhyddor med grästak och bostadsmoduler.

– Man ska få en bättre förståelse för hur det faktiskt funkar att bo på det här sättet för man bor ju inte såhär bara några månader utan det här är ju ett ganska permanent form av boende för de här människorna, säger Jesper Wachtmeister.