Arktisexpedition

Pauline från Ingarö vill pussa fisk vid Nordpolen

1:05 min

Finns det fisk under isen kring Nordpolen? Det ska marinekolog Pauline Snoeijs Leijonmalm vid Stockholms universitet bli först i världen med att ta reda på.

Hör mer i Vetandets värld!

 – Den första fisken ska jag pussa, för jag kommer bli så glad om jag får upp den. Ingen har tidigare fångat en fisk där, säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, hemmahörande på Ingarö och forskare på Stockholms universitet.

Hon är en av de svenska forskarna som deltar i expeditionen Mosaic, den största Arktisexpeditionen någonsin som startar nu på fredag.

Isbrytaren Polarstern ska åka upp till den Centralarktiska oceanen, frysa fast vid ett stort isflak och sedan driva med isen förbi Nordpolen.

Pauline Snoeijs Leijonmalms plan är att borra hål i isflaket och sedan fiska på mellan 300 till 600 meters djup. Just där är det aningen varmare än vattnet ovanför och under - och dessutom har Pauline sett tecken, från tidigare ekolodsundersökningar från vår svenska isbrytare Oden, på att det finns levande materia på det djupet.

Redskapen som ska användas är nät, fiskelina med krok och räkor till bete. Dessutom ska en kamera hissas ner till samma djup för att kunna fånga den eventuella fisken på bild.

Det här har aldrig tidigare prövats. Framförallt beror det på att Centralarktiska oceanen som omger Nordpolen - ett område större än Medelhavet - hittills varit så otillgängligt. Men med snabbt smältande isar blir det allt lättare att ta sig fram och att börja utnyttja eventuella naturresurser.

Fiskeprojektet är kallad uppdragsforskning från EU för att undersöka om, och i så fall vad, det finns för fisk i Centralarktis. Och skulle det i så fall vara aktuellt att försöka skydda den eftersom fisken då troligen spelar en viktig roll för hela ekosystemet i Centralarktis?

Ingen vet alltså vad det finns för fisk. Men Pauline Snoeijs tror att första firren hon fångar kan vara den lilla, feta polartorsken som tidigare fiskats kommersiellt närmare land av Ryssland.

– EU vill då veta: finns det möjlighet till fiske där i framtiden, eftersom området är utanför de ekonomiska zonerna som tillhör länderna kring Arktis, säger hon.

EU har tillsammans med länderna i och omkring Arktis skrivit på en överenskommelse om att inte fiska kommersiellt i Centralarktis. Men miljön i Centralarktis som inte tillhör något enskilt land har heller inget ordentligt skydd.

– Det här är vad en forskare drömmer om, att vara först med något. Och vi kommer vara först med en hel del saker, säger Pauline Snoeijs.

Paul Wassmann, professor i marinbiologi vid Norges arktiska universitet UIT, som inte är kopplad till Mosaic-projektet, tycker att det är väldigt viktigt med underlag för ländernas överenskommelse att inte fiska i Centralarktis. Men han tror inte Pauline kommer få upp några större fångster.

– Det som hon undersöker är mycket viktigt. Det är knappt någon som gjort det. Jag tror bara inte att det kommer bli intressant med ett kommersiellt fiske i Centralarktis. Det är för liten produktivitet, det är för näringsfattigt, säger Paul Wassmann och fortsätter:

– Det här projektet kommer ju visa om jag har rätt eller de som menar att man skulle kunna fiska där har rätt.