Rättegången mot Mélenchon fortsätter i Frankrike

2:26 min

I Frankrike fortsätter idag rättegången emot partiledaren för vänsterradikala "Det okuvade Frankrike", Jean-Luc Mélenchon. Han står åtalad för provokation, hot och uppror mot rättsliga myndigheter. Fem av hans partikamrater är också åtalade och så här sa en av dem, Alexis Corbière utanför domstolen igår.

– Det här är en politisk process där regeringen vill kontrollera oss och i synnerhet Jean-Luc Mélenchon, sa Alexis Corbière, parlamentsledamot från vänsterradikala La France Insomise, eller Det okuvade Frankrike.

Men flera analytiker menar att uttalandet är en del av en iscensättning där politikerna försöker skapa opinion och stärka sitt eget försvar.

Från början handlade saken om två polisutredningar mot partiet; dels om misstänkta bokföringsbrott som gäller kampanjmedel under presidentvalskampanjen 2017 och dels om partiet har använt sig av EU-medel för att betala assistenter som istället arbetade för partiet.

Men under husrannsakan på partihögkvarteret ifjol, så gjorde Mélenchon och hans partikamrater högljutt motstånd. Alltsammans filmades och den förre presidentkandidaten Mélenchon ses knuffa åklagaren och hota poliser och han ropar: "Republiken, det är jag!"

Det är alltså denna händelse som dagens rättegång handlar om. Mélenchon riskerar 10 års fängelse och 150.000 euro i böter.

Samtidigt ger han ut en bok. Den handlar om hur rättsväsendet i Latinamerika har utnyttjats politiskt för att utplåna politiska konkurrenter.

Parallellen till Frankrike haltar. Visserligen lyder åklagarkammaren i Paris direkt under Justitieministern, men Mélenchon är långtifrån ensam om att utredas för hur EU-medel har använts.

Det gäller bland andra Marine och Jean-Marie Le Pen längst ut på högerkanten och liberala Sylvie Goulard som nyligen utsågs till fransk EU-kommissionär.