Greps under protesterna mot Putin – släpps fri

2:17 min

Den ryske skådespelaren Pavel Ustinov dömdes i början av veckan till tre och ett halvt års fängelse – nu kommer uppgifter om att han släpps fri.

Pavel Ustinovs fall har fått mycket stor uppmärksamhet, sedan domen. Utanför presidentens administration i Moskva har människor stått i lång kö för att delta i de enmansprotester. Den enda form av demonstration, som inte kräver tillstånd idag i Ryssland.

Nu ska skådespelaren alltså släppas fri.

– Det var en dramatisk lunch. Det fanns många motstridiga uppgifter i början om frisläppandet, säger Sveriges Radios Rysslandkorrespondent Jesper Lindau. 

Den 23-årige
 Ustinov greps vid Pusjkintorget i Moskva 3 augusti  i centrala Moskva. Där pågick en demonstration, till stöd för oppositionskandidater, som inte tillåtits ställa upp i lokalvalet i Moskva.

Ustinov hävdar att han inte var där för att delta i protesten, men han greps ändå. En video från händelsen visar honom stå och prata i telefon när kravallutrustad polis rusar fram och börjar slå honom med batongerna. En av poliserna skadades i axeln och skyllde på Ustinov.

Han är en av flera personer som dömts till fängelse sedan de gripits i samband med flera protester mot att oberoende kandidater nekades att ställa upp i lokalval i Moskva och mot presidenten Vladimir Putins styre.

Ustinov dömdes i måndags mot sitt nekande till tre och ett halvt års fängelse för påstått våldsamt motstånd mot polisen vilket i sin tur fått många ryssar att protestera. Tiotals av dem är skådespelare och andra kulturpersonligheter som i vanliga fall noggrant håller sig undan politiken, men som har miljontals följare på sociala medier.

Också många lärare, läkare, förläggare, it-specialister och över 100 präster anslöt sig till protesterna mot behandlingen av Ustinov. Statligt anställda, som lärare, brukar sällan delta i protester. Även journalister vid statskontrollerade medier har protesterat.

I Moskva har hittills sju personer dömts till fängelsestraff efter att ha deltagit i demonstrationerna i somras. Fem väntar på sina domar och sex har hittills friats.