Höjda priser

Stora prisskillnader mellan veterinärer

2:06 min

Landets djurägare lägger flera miljarder per år på veterinärkostnader. Men det skiljer sig kraftigt mellan vad man får betala på olika kliniker. När Lisa Larssons hund Julle blev sjuk hamnade notan på 115 000 kronor.

– Jag blev ganska chockad. Man vet ju att det är dyrt att ha husdjur, men inte så här dyrt, säger Lisa Larsson.

När hennes Siberian husky Julle fick andningsproblem blev han efter några turer inlagd på djursjukhus för operation av kollapsad lunga. Men den dröjde i brist på operationstider. Under tiden tickade räkningen uppåt.

– Det lades på kostnader efter hand. Så jag fick inget riktigt svar på hur mycket det skulle bli, säger hon.

Av de 115 000 som räkningen till sist landade på har försäkringsbolaget betalat 60 000 kronor och Lisa närmare 55 000 kronor.

– Jag är ensamstående med två barn och jobbar inom vården, det är inte jättelätt att spara pengar. Så jag har fått ta ett lån. Det kommer ta lång tid att betala tillbaka.

De totala veterinärkostnaderna har ökat kraftigt de senaste åren, och en undersökning som försäkringsbolaget Sveland gjort bland sina kunder visar också att priserna varierar kraftigt för samma diagnoser.

– Vi har tagit siffrorna ur vår skadestatistik och de är oberoende av hur omfattande vården varit. Men vi kan till exempel se att genomsnittskostnaden för en livmoderinflammation för en hund är ungefär 24 000 kronor.

Men det kan kosta upp till 80 000 kronor. När det blivit dyra kostnader har det säkert tillstött komplikationer, säger Ursula Lige Berglund som är produktspecialist.

Samtidigt får djuren allt mer vård.

– Djurägare går oftare och oftare till veterinären med sina djur. Vi vet också att det görs fler provtagningar och mer avancerade undersökningar och behandlingar. Och det påverkar ju priset, säger hon.

Hör mer om bakgrunden och konsekvenserna av de kraftigt ökade djurvårdskostnaderna i veckans Ekonomiekot Extra