EU och Mercosur

Osäker framtid för stort handelsavtal

2:26 min

EU:s stora handelsavtal med flera länder i Sydamerika, det så kallade Mercosuravtalet, stöter på allt större motstånd och riskerar att inte godkännas.

Framför allt är det Brasiliens bristande engagemang för klimatet som gör att flera länder i Europa nu drar öronen åt sig.

Ordföranden i EU-parlamentets handelsutskott, Bernd Lange, säger till Ekot att han inte kommer att rösta ja till avtalet, som det ser ut i dag.

– Jag är inte villig att ratificera avtalet som det ser ut i dag, inte en chans.

Mercosuravtalet är EU:s hittills största och förutom Brasilien omfattar det även Argentina, Uruguay och Paraguay. Avtalet är färdigförhandlat, men översätts nu till alla EU-språk och granskas juridiskt innan det ska godkännas av alla EU-länder och av EU-parlamentet.

Efter de stora bränderna i Amazonas och den brasilianska presidenten Bolsonaros uttalade motvilja till klimatavtalet, så är det flera medlemsländer som har sagt att de inte tänker godkänna avtalet. Även i EU-parlamentet kan det alltså bli problem.

Kritikerna tycker att vi borde köpa mindre kött och soja från Brasilien, eftersom de produkterna bidrar till avskogningen. Men EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström, som har förhandlat fram avtalet, tycker att det är fel sätt att resonera.

– EU:s strategi är ju att det är bättre att engagera sig med länder än att isolera dem. Om vi inte hade slutit det här avtalet då tror jag att det hade varit en väldigt stor risk att Bolsonaro hade gått med Trump och gått ur Parisavtalet. På det här sättet har vi ju förankrat Brasilien i de åtaganden de har gjort.

Framtiden för avtalet är alltså minst sagt osäkert. I EU-parlamentet har vänstern och de gröna tagit ställning emot. Bland socialdemokrater råder det olika åsikter. Den svenska rödgröna regeringen är positiv. Men Bernd Lange som är tysk socialdemokrat, är minst sagt kritisk. Han vill se stora förändringar i hållbarhetskapitlet först.

– Avtalet som det ser ut idag är inte godtagbart.

Så även om du måste välja mellan det här avtalet eller inget avtal alls så blir det inget avtal för dig?

– Jag tror det, ja, säger Bernd Lange.