Felrapporterade fångster

Krav på stopp för sillfiske i Östersjön

2:16 min

Efter P1-programmet Kalibers granskning av yrkesfiskets felrapportering av fångster kräver nu flera organisationer att fisket efter skarpsill i delar av Östersjön begränsas och i vissa områden stoppas helt.

En av organisationerna är Världsnaturfonden där Karin Glaumann är fiskexpert:

– Vi har ju en väldigt alarmerande situation för torsken i östra Östersjön i dag och den är ju beroende av både sill och skarpsill som föda. Då är det väldigt viktigt att se över skarpsillfisket och vi vill dessutom se en total stängning just för att öka födomöjligheten för torsken som faktiskt svälter idag.

Varannan yrkesfiskare som fiskar sill och skarpsill i Östersjön, och sedan som säljs till främst fiskmjölsproduktion i Danmark, lämnar felaktiga fångstuppgifter.

Det visar Kalibers granskning av 100 kontroller som gjorts av danska Fiskeristyrelsen de tre senaste fiskeperioderna. Kontrollerna visar att de pelagiska yrkesfisket tagit upp drygt 50 procent mer skarpsill än vad de själva uppgivit och drygt 50 procent mindre sill.

I mitten av oktober tar ministrarna från EU:s medlemsländer beslut om vilka kvoter som ska gälla i Östersjön för nästa år och felrapportering kan leda till att besluten tas på felaktiga grunder, varnar forskare för.

– Det är jätteviktigt att reducera skarpsillskvoten med den siffra som motsvarar felrapporteringen som lyftes i det här reportaget. Att man felrapporterar innebär ju faktiskt att man fiskat över den skarpsillskvot man har i dag så det är ju olagligt, säger Karin Glaumann.

I brev till bland annat landsbygdsministern och till politikerna i miljö-och jordbruksutskottet kräver Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna också att kontrollerna ökar och sanktioner mot de som felrapporterar skärps.

Även lokala kustfiskare har reagerat på Kalibers granskning. Tom Sundell är fiskare i Grisslehamn, tillsammans med två fiskeföreningar och en lokal fiskgrossist kräver de i ett brev till Havs-och vattenmyndigheten att det storskaliga pelagiska industrifisket stoppas och att beslut om kvoter skjuts upp till dess att felrapporteringarna har utretts.

– Det är ett utrotningsfiske för de tar upp alldeles för mycket fisk.

Tom Sundell varnar för följderna om inget görs:

– Det blir en katastrof, det blir utfiskning helt enkelt.

Elin Segerlind är vänsterpartist och ledamot i miljö-och jordbruksutskottet. Hon är övertygad om att Kalibers granskning av fiskets felrapportering kommer att påverka ministerrådet när beslut ska tas om nästa års kvoter.

– Ja, det kommer absolut att påverka diskussionen för det här överfisket gör att de beståndsuppskattningar som finns är väldigt osäkra och då måste vi vara ännu mer försiktiga när vi sätter kvotrekommendationer för kommande år.

Landsbygdsministern Jennie Nilsson, Socialdemokraterna, säger i en skriftlig kommentar att det här är en viktig fråga för regeringen:

"Vi driver på för att EU ska följa de vetenskapliga råden. Jag tycker att kommissionen har varit lyhörda, men alla länder i EU tycker inte som vi. Så detta kommer att kräva mycket arbete ändå in på mållinjen och är en prioriterad fråga för regeringen".