KLIMAT

Sverige höjer det gröna biståndet till FN

1:29 min

På klimattoppmötet i New York kommer Sverige att lova mer pengar till globalt klimatfinansiering. De närmaste åren ska Sveriges regering fördubbla det ekonomiska bidraget till FN:s gröna klimatfond – till 8 miljarder kronor över fyra år, säger biståndsminister Peter Eriksson.

Den Gröna klimatfonden, som ska styra både offentliga och privata pengar till klimatåtgärder, har på fyra och ett halvt år fördelat cirka 50 miljarder kronor till 111 projekt i 99 länder, plus att privata sektorn har satsat drygt 116 miljarder kronor.

Samtidigt har Gröna Klimatfonden lidit av trätor mellan länders olika syn på fördelningen mellan privata pengar och offentliga, och vilka projekt eller länder som ska få del av stödet.

Tillförseln av pengar har minskat, eftersom USA sen Donald Trump tillträdde, inte betalat pengar man lovat. Enligt Peter Eriksson är nu Gröna Fonden mer effektiv, eftersom besluten nu kan fattas utan att alla är överens.

Miljöpartiet har kritiserat andra partier för att hellre än att minska utsläppen i Sverige, betala andra länder för att minska utsläpp där.

Att detta skulle vara samma sak stämmer inte, säger Peter Eriksson:

– Nej jag tycker vi har visat man kan göra både och. Men naturligtvis behöver vi göra väldigt stora satsningar globalt. Det räcker inte att vi minskar utsläppen i Sverige. Det är trots allt en väldigt liten del av alla jordens utsläpp. Ska man klara av det i fattiga länder behöver de stöd och hjälp för att göra det, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingsarbete.