Östersjön

Krav på stopp för sillfiske i Östersjön

2:16 min

Efter P1-programmet Kalibers granskning av yrkesfiskets felrapportering av fångster kräver nu flera organisationer att fisket efter skarpsill i delar av Östersjön begränsas och i vissa områden stoppas helt.

Vi har ju en väldigt alarmerande situation för torsken i östra Östersjön i dag och den är ju beroende av både sill och skarpsill som föda. Då är det väldigt viktigt att se över skarpsillfisket och vi vill dessutom se en total stängning just för att öka födomöjligheten för torsken som faktiskt svälter idag.

  • Varannan yrkesfiskare som fiskar sill och skarpsill i Östersjön, och sedan som säljs till främst fiskmjölsproduktion i Danmark, lämnar felaktiga fångstuppgifter.
  • Det visar Kalibers granskning av 100 kontroller som gjorts av danska Fiskeristyrelsen de tre senaste fiskeperioderna. Kontrollerna visar att de pelagiska yrkesfisket tagit upp drygt 50 procent mer skarpsill än vad de själva uppgivit och drygt 50 procent mindre sill.
  • I mitten av oktober tar ministrarna från EU:s medlemsländer beslut om vilka kvoter som ska gälla i Östersjön för nästa år och felrapportering kan leda till att besluten tas på felaktiga grunder, varnar forskare för.
  • I brev till bland annat landsbygdsministern och till politikerna i miljö-och jordbruksutskottet kräver Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna också att kontrollerna ökar och sanktioner mot de som felrapporterar skärps.