På mer än 20 orter

Undanskymda klimatprotester i Ryssland

1:32 min

I dag mobiliseras det till en klimatprotest på mer än 20 orter i Ryssland. I Moskva fick man inget tillstånd – alla demonstranter hänvisades till en undanskymd liten plats inne i skogen i den enorma Sokolniki-parken.

– Vi försökte organisera en demonstration, det var ju global strejk i fredags, men staden vägrade. De skickade oss hit, men det är mitt i skogen och ganska meningslöst.

Det säger Magichyan Arzhak som står med en banderoll där det står ”Nödläge för klimatet”. Han stödjer ”Fridays for future”, alltså de som uppmanar unga att strejka för klimatet i Greta Thunbergs efterföljd.

Några hundra står och huttrar i höstkylan på en asfalterad yta som mest liknar en rastgård.

Klimataktivister, men också andra som inte fått demonstrera denna dag, kommunister, anarkister och nationalister.

Med mötesfriheten i Ryssland är det inte väl beställt, landsomfattande skolstrejker för förändring vill Vladimir Putin nog inte se.

Anna står vid närmsta tunnelbanestation och försöker med en karta få folk att gå dit. Klimatet är viktigt, tycker hon, inte minst på grund av alla sopor.

– Vi har så mycket sopor, vi har inte plats för det här, det är väldigt lite som återvinns. Nu ska de köra iväg Moskva-soporna och dumpa dom i skogen norrut, säger Anna.

Andra akuta klimatproblem som de få som demonstrerar nämner är de stora skogsbränderna i Sibirien, att man i städerna bygger sönder all natur och så bristen på förnybar energi i oljelandet Ryssland.

De miljökritiska fick inte demonstrera inne i Moskva, men det fanns andra som fick.

Samma dag kördes en motorcykelparad med tusentals motorcyklar genom centrala staden. Även en stor utomhushyllning till Moskvas ambulanser firades i samma park som den lilla klimatprotesten.

Ilja har ett tehus i Sokolnikiparken. Han serverar grönt te med en enkel kinesisk teritual.

Han vill inte ut och protestera, men alla måste förändra sina liv så att det inte blir så mycket sopor och plast överallt.

– Vi vill inte leva i ett sopland, vi vill leva i ett rent och vackert land, säger Ilja.