KALIBER I P1

Brottsdömda assistenter kan fortsätta jobba

2:14 min

Personer med personlig assistans enligt LSS har blivit bestulna av assistenter som även tidigare begått brott, det visar en genomgång av tingsrättsdomar som Kaliber har gjort.

Det finns idag inget lagkrav på att kolla belastningsregister för personliga assistenter som ska arbeta med vuxna, och alla arbetsgivare gör det inte visar Kalibers genomgång.

För ett par år sedan utsattes Gunni i Skellefteå för stöld och skadegörelse av sin assistent. Han var tidigare dömd för flera brott, men det visste varken Gunni eller assistensbolaget och Gunni är kritisk till att ingen kontroll av mannens brottslighet gjordes.

– Det är för jävligt, säger Gunni.

Gunni, är på grund av sin cp-skada helt beroende av personlig assistans, men 2017 döms en av hennes assistenter för bland annat stöld av hennes mediciner. Han var tidigare dömd för bland annat sexuellt ofredande, narkotikabrott och misshandel.

Och en genomgång av tingsrättsdomar som Kaliber gjort, visar 19 domar sedan 2011 där personliga assistenter som tidigare begått brott, nu stulit från den de jobbat hos. De var tidigare dömda för mestadels stöld- eller våldsbrott.

Det finns inget lagkrav på att arbetsgivare ska kontrollera belastningsregister för assistenter som ska arbeta med vuxna, men möjligheten att göra det finns, genom att be personen att själv hämta ut ett utdrag.

Kaliber har pratat med tre av de största privata assistansanordnarna och ingen av dem har detta som rutin vid arbete med vuxna, bland annat på grund av att det inte är ett lagkrav idag. Men de gör det om kunden själv vill att det görs.

Bolaget som anlitade Gunnis assistent kontrollerade inte utdrag eftersom Gunni är vuxen. I en skriftlig kommentar till Kaliber säger de bland annat att de har en ny organisation idag och att de få brott som drabbar deras kunder ändå visar att de har bra rutiner för anställning.

Regeringen arbetar just nu med ett lagförslag att förbjuda arbetsgivare att begära att få se utdrag bland annat på grund av den personliga integriteten, men personliga assistenter som ska jobba med vuxna föreslås i en utredning vara ett av undantagen där det fortsatt ska vara möjligt.

Gunni, har nu bytt assistansbolag. Hon tycker man borde kontrollera om assistenter begått brott innan anställning.

– De borde ta reda på vad det är för folk man anställer.