Gängkriminalitet

Efter misslyckade förhandlingarna – M lägger fram egna förslag

2:02 min

Moderaterna ska nu ska söka majoritet i riksdagens utskott för att lägga fram egna lagförslag för att få bukt på gängkriminaliteten. Detta efter att försöken att nå en bred politisk uppgörelse med regeringen misslyckades i helgen.

Moderaterna höll en pressträff i förmiddags.

– Vi tror att det finns parlamentarisk majoritet för att gå längre och fatta tuffare beslut. Vi vill pröva i justitieutskottet oom den majoriteten finns i verkligheten. Det här är vår tids mest akuta fråga fråga och då kan man inte  nöja sig med att prata och utreda, säger Ulf Kristersson

 I lördags hoppade ju Moderaterna, och även Kristdemokraterna och Liberalerna, av de samtal som har förts mellan riksdagspartierna, utom Sverigedemokraterna, för att enas om åtgärder mot gängkriminaliteten.

Skälet till att Moderaterna lämnade förhandlingsbordet, sade den rättspolitiske talesperson Johan Forssell, är att en rad av partiets tio förslag saknas på regeringens lista, som består av 34 punkter.

Det handlar bland annat om en betald polisutbildning, införandet av ett system med visitationszoner och slopad generell straffrabatt för vuxna i åldern 18–21 år.

Ulf Kristersson är besviken.
- Regeringen vill inte göra skarpa saker. De vill utreda och göra små saker, säger han.

Men Moderaterna tänker nu agera i riksdagens justitieutskott, och där söka majoritet för lagförslag som regeringspartierna har sagt nej till. Och beredningskravet kommer att ligga fast, säger Johan Forssel.

– Jag bedömer att det finns en majoritet när till exempel gäller att att slopa straffrabatten för 18-21-åringar, säger han.

På dagens pressträff presenterade Moderaterna ett förslag ur den kommande budgetmotionen. Partiet vill lägga en miljard kronor för att Polismyndigheten ska kunna anställa eller anlita 2 000 statliga ordningsvakter. Förslaget kommer att kräva lag- och regeländringar, bland annat behöver ordningsvakterna utökad utbildning.