Föreningen Rädda Lövsta tar hjälp av känd miljöjurist

2:32 min

Hässelbybornas kamp för att stoppa det planerade värmeverket på en gammal soptipp i Lövsta går in i ett nytt skede. Den välkända miljöjuristen Gunilla Högberg Björk har fått i uppdrag att föra en gemensam talan i den fortsatta processen.

Vid det allmänna samråd som hölls i våras framkom så mycket kritik från olika håll mot hur kraftbolaget Sthlm Exergi planerat bygget av det stora kraftvärmeverket att hela processen blivit flera månader förskjuten.

Bolaget jobbar fortfarande med sin ansökan om miljötillstånd, som preliminärt kommer lämnas in i slutet av oktober eller november.

Samtidigt som Stockholms stad och Sthlm Exergi förbereder sin ansökan har föreningen Rädda Lövsta engagerat en av landets främsta  miljöjurister, Gunilla Högberg Björk. Som en av hennes främsta meriter hittills märks vinsten nyligen i Högsta Domstolen mot företaget Nordkalk på Gotland.

– Jag ser som ett av mina främsta mål i yrket att kämpa mot galen exploatering, säger hon till P4 Stockholm.

Högberg Björk säger att det i fall som detta är bättre att gå samman i stället för att driva enskilda processer.

– Om så många som möjligt går samman blir man mycket starkare, säger Gunilla Högberg Björk.

Föreningen Rädda Lövsta har de senaste månaderna samlat in drygt 100 000 kronor genom upprop i sociala medier. Med hjälp av de pengarna kan miljöjuristen Gunilla Högberg Björk nu arbeta med förse Mark- och Miljödomstolen med tillräckligt bra underlag för att kunna fatta ett beslut som följer den "komplicerade lagstiftning som finns" kring buller, föroreningar och dricksvattenförsörjning.