Jäst och matematik ska ge svar om åldrande

2:04 min

Forskare på Göteborgs universitet har lyckats skapa en jästcell som bara lever i datorn. Det är ett viktigt steg för att förstå mekanismerna bakom åldrande, menar forskarna.

– I stället för att köra experiment på levande organismer i labbet kan vi med bara ett knapptryck på datorn se utvecklingen av en hel population av celler, säger Marija Cvijovic, som är forskningsledare och docent i matematik.  

Hon leder en grupp biologer och matematiker som försöker förstå mekanismerna bakom åldrande. De studerar jästceller, eftersom skadade proteiner i sådana celler beter sig på samma sätt som skadade proteiner i celler hos gamla och sjuka människor.

De datoriserade cellerna bygger på data från experiment. För att få samma egenskaper som riktiga celler har de testats flera gånger i både lab och datorer.

Kombinationen av experiment i laboratorier och matematiska uträkningar är enligt Marija Cvijovic både effektivt och ekonomiskt, eftersom de datoriserade cellerna kan skapas i stor mängd och variation. Det ger forskarna hopp om nya möjligheter att förstå på vilket sätt celler i våra kroppar åldras.

Och vad kan det leda till på sikt?

– Att vi kan förstå individuellt åldrande, skapa läkemedel och utforska och förstå i vilket stadium av människors liv vi kan få åldersrelaterade sjukdomar, säger Marija Cvijovic.