Nya återbördanden av mänskliga kvarlevor till Lycksele

2:33 min

Det pågår nytt arbete av återbördanden av mänskliga kvarlevor till Lycksele. I det arbetet har en ny samisk begravnings- och återbördandeplats valts ut på Berglunda skogskyrkogård utanför Lycksele.

Det var i mitten av september som representanter för Sametinget, Svenska kyrkans samiska råd, Lycksele sameförening och Södra Lapplands pastorat träffades på Berglunda skogskyrkogård strax utanför Lycksele för att diskutera lämplig plats för en ny samiska begravnings- och återbördandeplats. Av de tre förslagen som lagts fram av Svenska Kyrkan valdes en orörd plats med utsikt mot Ume älv.

- Vi valde platsen för att den ligger vackert mot älven och det är en naturlig plats, säger Ingrid Inga sametingspolitiker och ordförande i Svenska kyrkans samiska råd.

I det pågående repatrieringsarbetet har Sametinget lämnat in ett ärende till Södra Lapplands pastorat om begravning av en inte tidigare begravd mänsklig kvarleva. Det finns även kunskap om ytterligare kvarlevor från Lyckseleområdet.

Ny gravplats

Det var på urfolksdagen den 9 augusti 2019 som den största repatrieringen av mänskliga kvarlevor som hittills gjorts i Sverige genomfördes på den gamla gravplatsen på Öhn i Lycksele. Eftersom platsen är ett fornminne behövs en ny gravplats vara tillgänglig för nya återbördande.

- Vi vet att det kommer ske på den här platsen. Frågan är bara när det kommer ske, säger Olle Thoors som är informatör på Södra Lapplands pastorat.

Han berättar också att pågår en slutrapport av den tidigare repatrieringen och en förhoppning är att den kommer vara ett bra verktyg för kommande repatrieringsprocesser.

- Än så länge finns det ingen tidsplan för när begravningen kan ske. Men det finns en förhoppning att det sker på urfolksdagen hösten 2020, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio