En ny rapport varnar för stora klimatförändringar

4:15 min

Idag kom en ny rapport om förändringar i jordens klimat. Det är FN:s klimatgrupp, IPCC, som har gjort rapporten. Forskarna varnar för att effekterna av klimatförändringarna kommer att bli värre än de har trott förut.

Rapporten visar hur förändringar i klimatet påverkar haven, kusterna och den del av jorden som är frusen eller täckt av snö. Det kallas kryosfären. IPCC är FN:s grupp för klimatforskning. Gruppen har samlat all forskning om klimatet som finns idag. Över 100 forskare har jobbat med rapporten.

Forskarna säger att vi redan kan se effekterna av förändringarna i klimatet. Isar smälter och haven blir varmare och surare. IPCC varnar för att isarna i området Antarktis smälter. Det släpper ut gasen metan som ökar temperaturen ännu mer. Om vi fortsätter att släppa ut lika mycket koldioxid och andra växthusgaser, så blir haven ännu varmare. Haven blir sura och får för lite syre. Då dör koraller och många djur och växter. Och haven stiger. Om 80 år kan havsnivåerna vara 110 cm högre än idag.

IPCC varnar för de stora förändringarna. Vi står inför en stor utmaning, säger de. Världens länder har satt upp ett mål att temperaturen inte får stiga mer än två grader. Men det målet är inte ens tillräckligt, säger forskarna. Även om vi klarar det målet, så blir det stora effekter för haven och isarna på jorden.

Forskarna hoppas nu att världens länder ska göra mer för att bromsa förändringen av klimatet. För vi kan inte gå tillbaka. Det som har förändrats går inte att ändra tillbaka. Det sa en av forskarna, Valerie Masson-Delmotte, på en presskonferens idag.

Linnéa Engström är chef för MSC. Det är en organisation som jobbar med att fisket ska bli mer miljövänligt. De har en märkning för om fisken är hållbart och miljövänligt fiskad. Linnéa Engström säger att klimatförändringarna kommer att ha stora konsekvenser för haven och fisket i Sverige.

– Vi kan läsa i rapporten att det här kommer att ha enorma konsekvenser för våra ekonomier, lokalbefolkningar som livnär sig på fiske och så klart också företag, säger Linnéa Engström till Ekot.