ukrainske filmregissören

Exklusivt intervju med Sentsov: Lita inte på Putin

2:19 min

Efter fem år i ryskt fångläger släpptes den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov nyligen i en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Sentsov varnar västvärlden för att lita på Rysslands president Putin.

– Det är viktigt att européer förstår att man inte kan tro på det president Putin säger, att allt är ett spel, säger Oleg Sentsov. Han tar emot Sveriges Radio på den ukrainska ambassaden i Berlin, ambassaden hoppas att i dag kunna arrangera ett möte mellan filmregissören och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Filmregissören Oleg Sentsov var den namnkunnigaste av de 35 ukrainska fångar som släpptes ur ryska fängelser i början av september, samtidigt som 35 ryssar släpptes ur fängelser i Ukraina. Han hade då suttit i ryska fångläger i mer än fem år, dömd till 20 års fängelse för terroristbrott.

Människorättsorganisationer och länder i väst kritiserade domen eftersom det inte fanns några bevis, förutom ett vittnesmål framtvingat under tortyr. De menade att Oleg Sentsov i själva verket var en politisk fånge, och att han fängslades eftersom han högljutt hade motsatt sig den ryska ockupationen av Krimhalvön 2014. Det hårda fängelsestraffet var tänkt att avskräcka andra från att opponera sig.

Förra året tilldelades han Sacharovpriset av europeiska unionen. I fängelset hungerstrejkade Oleg Sentsov i 145 dagar för att rikta strålkastarljuset mot de ukrainska fångarnas situation, och också nu, efter frisläppandet tänker han fortsätta kämpa för de omkring 300 ukrainare som tros finnas i ryska fängelser och för de ryssar som fängslats för att de kritiserar regimen i sitt land. Men han tänker också ta igen det som togs ifrån honom under tiden i fängelset.

– Jag ska vara med min familj och skapa film, säger Oleg Sentsov.