Mellanöstern.

Risk för massflykt från Idlib till Turkiet

2:12 min

Både FN och Turkiet har varnat för risken för massflykt från Idlib i Syrien. Fler än 400 000 människor har redan tvingats lämna sina hem, sen den syriska armén med stöd av Ryssland inledde en offensiv i våras.

En av dem som flytt är småbarnsmamman Ameena Tarraf.

– Vi tog oss från område till område, så snart bombningarna nådde en plats så flydde vi vidare säger Ameena Tarraf. Hon har två små barn och väntar sitt tredje barn. När bombningarna var som värst satt den drygt tvååriga dottern i Ameenas knä och sa att hon var rädd för ljuden av stridsflygplanen.

Den starkaste väpnade gruppen i Idlib är den hårdföra jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham. Men kvinnor och barn är i majoritet bland de runt tre miljoner civila som finns i Idlib, skriver FN. Hundratals civila har skadats eller dödats av flygbomberna och artilleribeskjutningen sen i våras uppger FN. Ameena kommer från byn Hass i södra Idlib men har nu tagit sig precis intill gränsen mellan Syrien och Turkiet. Hennes flykt följer ett mönster.

Mer än 400 000 civila har lämnat sina hem sen offensiven inleddes i april enligt FN. Många bor nu i överfulla läger och provisoriska hem nära den turkiska gränsen. Kvar i byn Ameena flydde från finns aktivisten Wasseem al-Aarj.

– 90 procent har flytt härifrån byn Hass, säger Wasseem på telefon från södra Idlib. Han börjar räkna upp fler byar och mindre städer runtomkrig som också nästan tömts på invånare.

Frontlinjen är cirka 1.5 mil bort. Trots att syriska och ryska styrkor utlyste en ensidig vapenvila den 31 augusti så har bombningarna och artilleribeskjutningen ändå fortsatt i området, hävdar Wasseem al-Aarj.

Också FN beskriver sporadiska bombningar och beskjutning trots vapenvilan. Turkiets president Tayyip Erdogan har varnat för en ny massflykt om läget i Idlib skulle förvärras. Idag är gränsen stängd men syrier har demonstrerat och krävts att gränsen ska öppnas.

– Det är ingen tvekan, om gränsen var öppen skulle jag ta mig till Turkiet, jag är rädd för mina barns säkerhet här säger småbarnsmamman Ameena Tarraf.