Speed-dejting ska vända Japans ålderskris

1:52 min

Japans befolkning blir äldre och färre. Unga gifter sig inte och skaffar inte barn i samma utsträckning som tidigare vilket oroar politiker och forskare i landet.

 – Det är svårt att prata med någon på klubben där det är hög musik. Dejtar man på internet blir man bara besviken när man träffas IRL, säger 29-åriga Tomohiro som är på ett match-making party i centrala Tokyo.

2018 föddes rekordfå barn i Japan, för tredje året i rad låg födelsetalet under en miljon bebisar och nära 28 procent av landets befolkning är över 65 år. Premiärministern Shinzo Abe har kallat den åldrande befolkningen för en nationell kris och vill på olika sätt uppmuntra unga till att skaffa barn. Satsningar på barnomsorg, arbetsmarknad och även finansiering av match-making-partys är några exempel.

– Jag kände att jag var tvungen att ta saken i egna händer, det är därför vi är här, säger 26-åriga Yu.

Hon och hennes kompis Natsumi är på sin fjärde speed dejting. Deras kompisar börjar skaffa familj vilket stressar dem lite.

Pengar går före kärlek

I vissa fall så finansierar lokala politiker match-making-fester i hopp om att folk ska träffa en partner. Det finns match-making-fester som är mer inriktade på vad du har för hobby, på hur du ser ut, vad du har för inkomst och nyligen dök det även upp match-making som bygger på en DNA-analys. I kväll är det en träff för 24-29 åringar.

– Det behövs Konkatsu-partyn för att folk ska träffas. Jag vet par som har träffats hos oss och som sedan har gift sig, det är jätteroligt, säger Chiharu Deki, talesperson för företaget som anordnar festen ikväll.

Enligt professorn och sociologen Masahiro Yamada på Chuo University i Tokyo som forskat om den så kallade äktenskapskrisen så handlar det om att få unga japaner att välja kärlek snarare än ekonomisk trygghet när det kommer till en partner. Han tror att satsningar på att få folk att känna sig trygga ekonomiskt skulle bidra mer än satsningar på barnomsorg och match-making.

– Ekonomin är viktigast när vi väljer partner i japan, och det blir ett problem när fler och fler får otrygga jobb. Jag träffade en kille som blivit ratad av 100 kvinnor på speed-dejting. För honom spelar det ingen roll hur många förskoleplatser som finns, säger han.

Svårt att kombinera jobb och familj

Arbetskulturen på många platser i Japan är tuff, och det kan vara svårt att kombinera arbete och familj, något som forskarna tror bidrar till att fler väljer bort barn.

Yu och Natsumi håller dock inte med om att lönen skulle vara viktig när de väljer partner.

– Jag vill ha en kille som är öm och som gillar barn. Insidan är viktigast, säger Natsumi.