TUSEN KAMEROR

Serbisk satsning på övervakning oroar

2:10 min

I Serbien pågår ett projekt för att installera övervakningskameror med ansiktsigenkänning på Belgrads gator. Men projektet, som genomförs tillsammans med kinesiska Huawei, omgärdas av hemlighetsmakeri – något som oroar demokratiaktivister.

– Bakom kulisserna har regeringen slutit en överenskommelse med Huawei, som har bekräftat att man påbörjat installationen av kamerorna i Belgrad, men det finns ingen information om var de installerats, säger Pavle Dimitrijevic på Crta, en Belgradbaserad organisation som verkar för demokrati och ansvarsutkrävande av serbiska makthavare.

Crta försöker informera den serbiska allmänheten om projektet som officiellt kallas Safe City, det ska enligt myndigheter leda till just en säkrare stad, med mindre brott.

Tusen kameror på 800 platser ska kunna känna igen ansikten på nolltid, registrera bilar, och automatiskt larma om så kallat misstänkt beteende och kvarlämnade föremål.

Men tekniken väcker också frågor kring integritet i Serbien, där tusentals demonstrerar varje helg mot vad man menar är en utveckling i en mer auktoritär riktning.

– Kanske finns en risk att dessa kameror kommer användas för att registrera människor efter deras politiska åsikter, Pavle Dimitrijevic.

Ett frågetecken är vilken myndighet som kommer ha ansvar för att lagra den stora mängden personlig information som fångas upp, och om projektet ens är lagligt, men allt detta är enligt Pavle Dimitrijevic svårbedömt – just på grund av bristen på transparens kring projektet.

Bland västländer finns en tveksamhet till samarbeten med Huawei, bland annat har USA varnat för att Kina kan använda teknikbolaget för att spionera. Men för Belgrad är Huawei-samarbetet bara en del av ett mycket större samarbete, med kinesiska investeringar i serbisk infrastruktur värda flera miljarder dollar.